torsdag 14 november 2013

Kokos - (Nästan) godare än godis

Idag för första gången på flera år köpte jag en kokosnöt när jag fick syn på den i butiken. Och oj så gott! Det finns också en del hälsoeffekter av kokos, bl.a detta:


-Kokosfett består till 90 procent av mättat fett, en fettsort som brukar förkastas av dietister. Den avgörande skillnaden är att kokosfettet innehåller medellånga fettsyror (MCT-fett) istället för långa fettsyror som smör eller andra mättade fetter består av. Det gör att kokosfettet inte lagras i fettvävnaden på samma sätt som andra fetter, utan används som energi, lika kolhydrater. Men till skillnad från kolhydrater lagras den inte i kroppen utan ökar ämnesomsättningen.

- Eftersom energin från kokosolja omsätts snabbt och kroppen hellre förbränner än lagrar den så är det också ett bra fett att använda om man vill minska i vikt, säger närings- och beroendepedagogen Pernilla Lunderot till Aftonbladet.
Dessutom innehåller fettet kaprylsyra, som har visat sig ha en ph-reglerande effekt i tarmen. Syran skapar en bra miljö för nyttiga tarmbakterier och hjälper till att hålla en hälsosam tarmflora.

- Många som har tarmbesvär och candida (svamp) i kroppen blir hjälpta av kokosfettet och det innehåller även bakteriedödande ämnen som kan motverka parasiter i kroppen.Källa: http://livsstil.se.msn.com/traning-och-halsa/hälsoeffekterna-med-kokos