onsdag 6 oktober 2010

Att välja rätt foundation

De flesta håller nog med mig när jag säger att det inte är lätt att hitta en perfekt foundation. Vi går från den ena till den andra utan att hitta den som passar perfekt till hudton och textur. Här är några tips som kanske kan hjälpa dig på vägen:

- Köp endast foundation som du har provat i ansiktet före

- Testa i dagsljus! Lägg en klick i ansiktet vid käken/kinden i butiken och gå sen ut och titta i en liten spegel hur det ser ut i dagsljus

- De flesta passar i foundation som har en gulare ton och inte rosa-aktig (förutom du med riktigt ljus porslinshy)

Eftersom din foundation ska matcha hudtonen exakt så behöver du ofta 2 olika nyanser. En mörkare som passar till sommaren och en ljusare som passar till vintern. Där emellan (vår och höst) kan du blanda dessa två till den rätta färgen.

Vilken foundation till vilken hudtyp?
Normal hy: Du kan använda vilken slags foundation du vill

Fet hy: Använd en oljefri foundation ( kan finnas som stift, i cremeform eller tunnare variant, sk. liquid). Använd gärna först en lotion på T-zonen som är speciellt till för att matta ner huden. Efter du lagt din foundation behövs oftast ett puder för att hålla huden matt.

Torr hy: Välj en foundation som innehåller olja. Kontrollera att den inte känns för pudrig när du provar den. Undvik foundations som är oljefria eftersom de gör så din hud ser torrare ut.

Blandhy: Du kan behöva variera från olika årstider och kanske använda en oljefri foundation på sommaren och en krämigare på vintern.

När du hittar den perfekta färgen är det mycket enkelt att få det jämnt eftersom din foundation kommer att "försvinna" i huden. Du kommer heller inte att behöva lägga foundation enda ut på halsen eftersom gränsen mellan sminkat och osminkat inte kommer synas.

Lycka till!