lördag 12 juni 2010

Sminkskola 5: Ögonskugga

Nu till det roliga med sminket, nämligen ögonskugga! Det är här som fantasin får flöda och du kan skapa allt från färgglada ögonlock till sotade kattögon. Tyvärr är det ofta i detta skede som en del inte riktigt vågar och inte vet hur dem ska göra. Egentligen finns det inga klara regler, det är bara att börja på och våga pröva olika saker så lär du dej vad som passar ditt ansikte och ögon och vad som inte passar.

Här är ett sätt du kan göra:1. Börja med att lägga en ljus skugga som bas på ögonlocket och upp till ögonbrynen. Lägg denna med en stor ögonskuggspensel.2. Med en mellanmörk skugga börjar du nu att markera globlinjen. Globlinjen är det veck som bildas när du tittar framåt. Svårt att förklara men se på bilden så förstår du säkert. Lägg även denna färg på ögonlockets yttre del. Sudda noga så att det inte lämnar några kanter.3. Ta nu en mörkare skugga och markera globlinjen ytterligare. Denna lägger du också längst ut på ögonlocket och också tunt under ögonens yttre del. Det passar bra med en lite mindre ögonskuggspensel till detta.


4. Använd en riktigt ljus skugga som har lite skimmer i sig. Detta kallas highlight och ska läggas under ögonbrynet och i inre ögonvrån. Nu kan du också leka lite med färger och kanske lägga en guldskimrande skugga på inre delen av ögonlocket och sudda ut den lite lätt över den bruna skuggan (eller vilken färg du nu valt på de mellanmörka och mörka skuggorna).5. När du applicerar kajal kan du med ett finger dra ut lite i yttre ögonvrån så är det lättare. Gör linjen tunnare och tunnare när du kommer till inre ögonvrån.6. För att få en intensivare blick kan du lägga kajal också under ögonen och innanför fransraden. Dra då nedre ögonlocket lite neråt med ett finger så är det lättare att komma åt. Skippa detta om du har känsliga ögon.

7. På med maskara och du är klar!