söndag 15 augusti 2010

Busa med B-U-S

Strandsäsongen börjar lida mot sitt slut och så också solbrännan. För oss som inte gillar tanken på att gå mot en blekare vardag är brun-utan-sol en säker räddning. För inte tänker du väl öka cancerrisken och åldra huden i förtid med solarium som till största delen består av UVA-strålning som går djupt ner och skadar vävnader och blodkärl? Nej, jag tänkte väl det. (Dock kan tilläggas att riskerna är små om man solar solarium mindre än 10 ggr/år . Men då ska den regeln följas också!)

Brun utan sol innehåller oftast det naturliga och ofarliga sockerämne DHA som reagerar med aminosyrorna i den yttersta huden som då blir brun. DHA reagerar endast med aminosyrorna i döda hudceller som alltid förekommer på ytan. Detta betyder att den bruna färgen inte håller så länge eftersom döda hudceller faller av och byts och därför behöver du använda b-u-s igen efter 3-7 dagar. Fördelen är att eftersom DHA inte reagerar med levande celler är det mycket säkert för kroppen.

För att få en fin färg ska du börja med att peela eller skrubba kroppen så att huden blir jämnare och på så vis får en jämnare färg utan fläckar. Smörj sedan in huden med en kroppslotion så att inte din b-u-s fastnar på torrare områden där den tenderar bli mörkare. Om du tänker bygga upp en brun färg men utgångsläget är en väldigt ljus hud kan du vid första appliceringen blanda ut din b-u-s med en fuktlotion och sedan använda b-u-s på nytt efter 1-2 dagar. Kom ihåg att knä och armbågar har tjockare hud och brukar dra till sig mera färg så lägg endast ett tunt lager här. Smörj in krämen noga och ta god tid på dej. Tvätta händerna efter att du applicerat din brun-utan-sol. Jag brukar sedan ta en liten liten klick b-u-s på fingertopparna och gnid in på handryggen (du vill ju att den ska vara brun också). Skölj sedan fingertopparna.

Milla gillar:
Garnier Ambre Solaire