söndag 22 augusti 2010

Naglar som skivar sig

Skrev ett svar på en kommentar om naglar som skivar sig och tänkte att jag lika gärna kan kopiera och klistra in det i ett inlägg. :)


När naglarna delar sig och är svaga och sköra beror det ofta på uttorkning. Om du t.ex diskar för hand utan diskhandskar, duschar ofta, simmar och på andra sätt utsätter naglarna för mycket vatten (och nagellackremovers och andra lösningmedel) så förstörs bindningen mellan nagelcellerna och naglarna delar sig.

Att naglarna skivar sig kan undvikas genom att:
- använda handskar vid diskning/städning/trädgårdsarbete och undvika att utsätta naglar och händer alltför ofta för vatten
- olja in naglarna och nagelområdet varje dag som ser till att naglarna får rätt mängd fukt och inte torkar ut. Använd t.ex olivolja, sesamolja eller en speciell nagelolja
- Undvik att använda nagellackremovers alltför ofta

Undernäring och bantning gör också naglarna sköra så se till att äta näringsrikt och ha en sund livsstil. Speciellt B-vitamin är bra för hår och naglar och är viktigt att vi får i oss varje dag eftersom det är vattenlösligt och vi inte kan lagra några stora förråd. Finns i fisk, kött, fågel, ägg, mejeriprodukter, lever, m.m.

En annan orsak till att naglarna skivar sig kan vara att dem utsätts för mycket slitage t.ex om man ofta skriver på datorn mycket eller på annat sätt använder naglarna som verktyg. Då är det bäst att hålla naglarna korta.

Du kan också fundera på om du brukar fila naglarna ofta och om du filar fram och tillbaka när du filar? Då har naglarnas skikt en tendens att dela på sig. Fila alltid från sidorna och mot mitten och använd helst en glasfil istället för sandpappersfil.Sen finns det också olika medel i butik/på salong som ska ge starkare naglar, ex:"Mavala Nagelförstärkare 2-Fas
Mavala Nagelförstärkare 2-FasEtt 2-fassystem som förstärker och skyddar svaga naglar och motverkar att de bryts. Nylonfiberbasen fas 1 bildar ett skyddande nät över nageln och skyddande Sealer fas 2 ger en jämn och slät nagelyta."


"Depend Powerflex nagelförstärkare
Depend Powerflex nagelstärkare skyddar och bygger upp din nagel och verkar omedelbart. Förhindrar att nageln knäcks, flisas eller skadas. Berikad med kalcium och vitamin B5. Perfekt för dig som är mycket i vatten då powerflex nagelstärkare förhindrar att vatten tränger in i nageln och gör den mjuk. Instruktion: Applicera 1-2 lager som baslack och därefter ett lager var tredje dag för bibehållen effekt"


Har själv inte provat några nagelförstärkande medel men om någon har provat så berätta gärna om det fungerade eller ej.


Om inget tycks hjälpa kan du prova att göra en nagelförstärkning med konstmaterial på salong.