fredag 31 maj 2013

Svar på fråga - motivation till hälsosam kost


Fråga: "Hej! Du har en helt otrolig kropp och har gjort en fantastisk resa. Undrar om du har något tips till mig.. Har hamnat i någon slags svacka. Träningen går superbra som alltid, den är aldrig något problem.. Men kosten däremot. Har ingen motivation alls till att äta rent och bra. Har nu i flera veckor ätit massor med skräp så som godis, glass, choklad - you name it. Verkligen hur tråkigt som helst då det påverkar min kroppsform som jag inte är nöjd med. Men hur hittar du motivation? Jag är så less på att inte ha någon kämparglöd eller vilja till att äta rätt, även om jag innerst inne vet att detta inte är bra för kroppen, varken inifrån eller hur den ser ut utifrån :( kram"

Hej på dej! Jag känner verkligen igen mej med godis, choklad, glass! Har så många gånger själv varit i exakt en sån svacka och ju mer man blir besviken när man inte klarar av att hålla den hälsosamma kosten man tänkt sig desto svårare brukar det bli när humöret tryter och man vill ha godiset för att höja humöret.

 För mej är ju förstås tävlingen en del av det som gör att jag hittar motivation men jag har också lärt mej så mycket under vägens gång. Du måste börja lita på dej själv att du klarar av det. Har du tankar som "äsch jag kommer säkert äta godis ikväll, jag känner det på mej", så har du redan ställt in dej på det. Försök istället tänka "oj så härligt när jag vet att jag klarar mej galant idag". Ibland kan det behövas att du tömmer förrådet med alla dessa godsaker så att du inte har möjlighet att fuska och köp inte hem något på vardagarna som du tänker du ska t.ex äta på helgen - om du är som jag så tro mej, det kommer inte finnas länge i skåpet!

Tänk också på att det är din kropp, det viktigaste du har. Varför inte behandla den så bra du bara kan? Du vill ju ha en frisk och hälsosam kropp livet ut. När du äter något bra, tänk på allt det nyttiga du får i dig och hur bra kroppen mår. Hittar du något bra för kroppen i t.ex godis? Nej, inte mycket. 

När suget slår till - ÄT. Men ät BRA mat. Duka fram mängder av grönsaker, proteinrika livsmedel, bär, frukt och ät dig mätt. Tänk i början inte på mängden mat,  tänk på att lära dej äta RÄTT mat. Ofta kommer suget när vi är småhungriga och kroppen vill ha snabb energi så håll dig mätt med hälsosam kost. Kom också ihåg att äta regelbundet, minst var tredje timme. Har det bara gått två timmar sen förra målet och du är hungrig så gör det ingenting, ät något hälsosamt mellanmål iallafall. Jag föredrar att äta ofta men mindre mängder per gång än att bara äta ca 3 ggr/dagen och stora mål. 

När kvällen kommer och du har ätit alla dina mål mat och suget dyker upp - gå genast och borsta tänderna och gör dej i ordning för natten. Läs en bok, varva ner och gå och lägg dej. Suget kommer att vara borta imorgon då du vaknar! Vakna nästa morgon och känn hur skönt det känns att ha klarar gårdagen så bra. Minns den härliga känslan av att kroppen mår bra, den känslan vill du uppleva igen! Nu är du inne på rätt bana!

Jag måste också tipsa om att ha söndag kväll som "godisdag". Det är det bästa beslutet jag tagit och det enda som har fungerat för mej. För jag VET att jag vill ha något gott att njuta av när söndagskvällen kommer och man är lite deppad att helgen är över och man ska upp tidigt till jobbet nästa dag. Då känns det härligt att få njuta av något gott och som man verkligen är värd efter en hel veckas hälsosamt ätande. 

Skulle det ändå ha gått snett och du hittar en chokladplatta en tisdagskväll och slukar den (been there, done that och det har hänt också under min diet!) så är det verkligen inte hela världen. Fundera vad det var som gjorde att det gick som det gick, hade du cravings och skulle ha kunnat göra iordning en god dipp med grönsaker istället och nöjt dej med det? Eller hade du druckit för lite vatten under dagen? Ätit för lite? Alla är vi "bara" människor, ingen är perfekt. Sluta slå på dej själv, ta lärdom, glöm och ta nya tag! 

Lycka till, you can do it! Kram!