fredag 4 juni 2010

Sminkskola 1: Foundation

Sitter just nu i Sundom och har lite halvtråkigt så tänkte dela med mej av lite sminktips. Först ut är Foundation.

Om det är något man kan lägga lite extra pengar på när det gäller sminket så är det foundation. Där stämmer det faktiskt att dyrare brukar vara bättre. Har t.ex själv testat HM´s variant och den var ingen hit direkt. Det som är absolut viktigast är dock att man hittar rätt färg. Din foundation skall vara samma som färgen i ansiktet MEN om du är mycket brunare på hals och decollete än i ansiktet löns det att ta något mittemellan. Du vill ju inte att ansiktet skall vara blekare än resten av kroppen.

TIPS:

- Om du inte har mycket att täcka i ansiktet så är en färgad dagcreme eller en Liquid foundation (en foundation som jämnar ut hudtonen och har en tunnare konsistens) att föredra

- En cremefoundation har en krämigare konistens och täcker bra

- Foundations som går mer åt en gulare ton än mot rosa brukar vara mest smickrande för de flesta.

- Om du tycker du är lite blek och vill se brunare ut ska du inte ta en mörkare foundation. Det brukar mest se klottigt ut. Använd istället en mörkare puder/solpuder som du sveper på med en stor sminkborste där du brukar bli lite solbränd. (Panna, haka, näsa, kinder)

- Mineralfoundaton i puderform appliceras med en puderborste i cirklande rörelser och innehåller (om det är "äkta vara") inga onödiga tillsatser utan är tvärtom nyttigt för din hud. Passar bra om man lätt får finnar av för tjocka foundations. Täcker dessutom mycket bra bara man lär sig hur det skall användas. Bra mineralfoundation har t.ex Young Blood.

- Lägg inte ett för tjockt lager om du tycker du har mycket att täcka. Det ser bara onaturligt ut. Om du efter att du applicerat din foundation i ett tunt lager ser områden som du vill täcka mera så använder du concealer till detta. Du kan också ta en liten pensel eller använda ett finger till att dutta på lite mer foundation precis på detta område.

- Applicera din foundation med en sminksvamp, rena fingrar eller en foundationpensel. Sistnämnda ger mer täckning.

- Om du vill ha ett lättare, naturligare resultat kan du fukta sminksvampen före du börjar applicera din foundation.

- Börja alltid att applicera din foundation från mitten av ansiktet och utåt. Det är ofta här (näsa, mitten av panna, haka) som du har mest att täcka. Ut mot sidorna vid hårfästet brukar det inte behövas någon foundation så tona ut det när du kommer ditåt så undviker du att det kommer någon "kant".

Milla rekommenderar:
Jag har provar mååånga foundations och Vichy Normaderm Teint är den som passar mej bäst. Ger naturligt resultat, täcker mycket bra även om man endast lägger ett riktigt tunt lager, håller huden matt och känns inte alls fet. Finns att köpas på apotek och är speciellt till för bland/oren/fet hy eftersom den absorberar talg och ger ett jämnt utseende.


Yound Bloods mineralfoundation är som en foundation, concealer och puder i ett. Täpper inte till porerna, innehåller inte parfym, talk eller mineralolja och rekommenderas av astma- och allergiförbundet. Se till så att huden är helt torr och applicera med en puderborste i cirklande rörelser. Där du vill ha mer täckning kan du ta en mindre borste (t.ex en ren ögonskuggsborste) och lägga ett extra lager här. Om man vill ha mycket täckning så går det att applicera med en svamp också. För en mer flytande konsistens kan man blanda den i sin dagcreme.


Foundationpensel är bra till flytande foundations när man vill ha bättre täckförmåga. Tror t.o.m jag sett dem på Citymarket och Anttila!

Fråga om det är nåt mer ni undrar.