onsdag 14 juli 2010

Vad är din ursäkt?


Så vilken ursäkt har du att inte använda solskydd?

"Men jag blir så fort brun och bränner mej aldrig"
Den bruna färgen vi får är hudens skyddsmekanism. Den försöker alltså att skydda sig mot skadliga uv-strålar som gör att huden åldras, blir fläckig och grov, ger ökad cancerrisk och skadar cellerna. Man bör minst ha solskyddsfaktor 15 och en brun hud motsvarar ungefär solskyddsfaktor 4. Att vara brun är alltså inte tillräckligt för att skydda sig! Och även om huden inte synbart bränns tar den skada av strålningen.

"Men solen är ju bara nyttig, man får D-vitamin av den"
Det är sant att solen ger dig D-vitamin och att solskydd i form av kläder och solkrämer minskar upptaget av D-vitamin. Det räcker dock med att vara i solen 15 min utan solkräm för att få tillräckligt med D-vitamin. Sen ska du smörja in dig p.g.a den ökade risken för cancer.

"Solkräm är feta och jag får finnar av dem"
Idag finns många varianter av solkrämer att välja mellan. Välj en lättare variant, t.ex i sprayform, om du tycker att solkrämen du har är för kladdig. Till ansiktet finns också skilda krämer som är mera geleaktiga och som inte täpper till porerna. Finns bl.a på apotek.

"Äh man är bara ung en gång. Jag tänker passa på att bli så brun som möjligt och tänker därför inte använda solkräm. Kanske jag t.o.m försöker bli ännu brunare med solarium"
Njut så länge det varar isåfall för när du är 30 och vi andra som använt solkräm fortfarande ser släta och fräscha ut kommer du att se ut som 50. I värsta fall kan du få cancer. Inte så roligt va? För den som vill vara brun finns andra alternativ t.ex soldusch och brun utan sol. Och du kommer absolut att bli brun även om du använder solkräm!

"Jag brukar inte ligga och sola utan sitter bara ute och läser en bok eller liknande. Brukar inte orka smörja in mig då"
Solen vet inte skillnaden mellan om du medvetet solar eller ej. Solen ger dig precis lika mycket farliga strålar iallafall.

Dessa negativa effekter har solande utan solkräm och annat skydd:
- Förtidigt åldrande av huden
- Läderartad hud
- Ögonen kan skadas och du kan få grå starr, ögoncancer osv.
- Ökar risken för hudcancer
- orsakar skador i hudens och underhudens vävnader
- Du kan få pigmentfläckar

Skydda huden genom att inte vistas för länge i solen - Smörj in dig med solkräm med hög solskyddsfaktor ofta och rikligt - Skydda huden med kläder, solhatt, solglasögon - Ligg aldrig så länge i solen så att du bränner dig! Huden skadas permanent - I princip smörjer vi in oss med 1/4 av den rekommenderade mängden. Vi lägger för tunna lager. Alltså så kommer en solskyddsfaktor 16 kanske skydda som solskyddsfaktor 2 om du inte smörjar in rikligt.