tisdag 29 mars 2011

Undvik mineralolja


Produkten på bilden innehåller mineralolja

Det är inte lätt att i djungeln av skönhetsprodukter hitta produkter som håller vad dom lovar. Det är heller inte lätt att förstå sig på ämnena som produkten innehåller. En sak bör du dock ha bakom örat: Undvik mineralolja! Mineraolja är en av de vanligaste ingredienserna i hudvårdsprodukter idag. Orsaken är helt enkelt för att den är billig att tillverka och att folk är ovetande om vad det är för något så de köper produkten iallafall. Det lömska är att den känns bra för stunden.

Varför är den dålig?
Har du någongång haft ett läppomada som du plötsligt blivit "beroende" av och om du inte använder det genast får torra läppar? Eller har du använt en hudkräm som det känns bra just efter du har smörjt in dej men sen blir huden torr eller så får du finnar? Då innehåller produkten med största sannolikhet mineralolja.

- Mineralolja täpper till 40-60 % av porerna. Fettet lägger sig som en tunn platshinna på huden.

- Vid lång tids användning blir huden torr och livlös

- Innehåller INGA vitaminer eller fettsyror och tillför huden i princip ingenting

- Kan ge beroende så att när du slutar använda den kan du få en reaktion som gör att du blir väldigt torr eller på annat sätt försämrar hudens kondition

- Enda positiva är att den inte härsknar och är billig

Andra användningsområden för mineralolja är till bilmotorer och som symaskinsolja.

Eftersom vi idag blir mer och mer medvetna om vad produkterna innehåller står det ofta andra konstiga namn som betyder precis samma sak som mineralolja. Antagligen för att den skall vara svårare att upptäcka.
Sök efter dessa: Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin

Bli mer medveten om vad det är du smörjer in dej med. Det räcker inte med att köpa ett dyrare märke och tro att alla dåliga ämnen är borta. Under en skolning vi hade förra veckan berättade föreläsaren om ett dyrare märke (tror det var Elizabeth Arden) som sålde en kräm för runt 100 euro. Första ingrediensen var vatten och andra mineralolja. 

Sen ska man inte blanda mineralolja med t.ex make up gjort på mineraler. Det är två helt olika saker.