lördag 17 december 2011

Fragrance, perfume, parfum

I så gott som all kosmetika du använder hittar du tillsatta doftämnen. På grund av "trade-secret laws", (dvs. att de olika kosmetikakedjornas blandning till just deras doft är hemlig) är det omöjligt att veta exakt vilket parfymämne som huden reagerar på. Det kan finnas så mycket som 500 kemikalier på en gång i din produkt som alla går under ett och samma ämne, parfym.

Om vi först endast ser ur skönhets-synvinkel på dessa kemikalier kan det orsaka mörka eller röda fläckar på huden, missfärgningar på hud som utsätts för solljus , orenheter och irriterad hud.

Ur hälsosynvinkel finns det ganska stora risker eftersom du inte har den blekaste aning vilka ämnen som du utsätts för. Det kan vara ämnen som är kända för att ge upphov till astma, som stör hormonbalansen och/eller ger allergiska reaktioner.

Naturliga essentiella oljor anges också som "parfum" men är det en produkt ur en helt igenom naturlig serie vet du att det är fråga om det. Dock kan man också vara allergisk mot naturliga doftämnen. Detta måste man prova sig fram med.

Ett citat av Dr. Joseph Schwartcz ur boken "no more dirty looks":
"Do you know what I say when someone in a department store comes up to me and asks if they can spray me with perfume? I answer `Sure, and do you mind if I pee on your leg?"