fredag 16 december 2011

Kosmetika - blir vi lurade?

På senare tid har jag blivit mer och mer intresserad av innehållet i kosmetika och om vissa ämnen som används i hudvårdsprodukter och make up verkligen är så hälsosamma. Det är också en gåta för mig varför många gladeligen betalar flera hundra euro för krämer som till största del är utspädda med vatten och innehåller ämnen som är rent av skadliga för huden. Det dyra märket som pryder burken kommer inte att förvandla ett dåligt innehåll till en mirakelkräm hur gärna vi än vill.

Låt oss inse fakta. De flesta kosmetikakedjor som finns i "vanliga" butiker är inte intresserade av att hjälpa dig med dina hudproblem utan de vill tjäna pengar på sina produkter.  Det läggs till ämnen för att doften skall vara tilltalande, ämnen så att konsistensen ska kännas skön mot huden, färg för att ge ett vackert utseende osv. När det kommer till kritan är det tveksamt om krämen överhuvudtaget ger något positivt annat än just en god doft och skön känsla. Produkter som går att köpas hos kosmetologer är ofta betydligt bättre men även där kan det finnas undantag.

Du tror säkert också att det är mycket hårda kontroller och att du absolut inte kommer att få hälsoproblem av din hudkräm eller deodorant. Vilket kanske inte riktigt är sanningen. Vi säger att kemikalien X testas på huden på ett möss. Förutom lite rodnader ger en liten mängd inga större problem. När kemikalie X sen injiceras i en större mängd orsakar det skador på levern och andra sjukdomar. Utifrån detta konstateras att en liten mängd är tillåtet i produkter. Men vad händer om denna kemikalie X används varje dag i 10 år? Lagras det i kroppen? Många frågor är ännu obesvarade.

Skulle du sen få leverskador eller andra sjukdomar är det mycket mycket svårt att kunna bevisa att det är ditt schampo eller din hudkräm som orsakat detta så tillverkarna av produkten har antagligen inget att oroa sig för.

Jag kommer forsätta inom detta ämne, granska innehåll i olika produkter och berätta om vilka ämnen man bör hålla sig borta från samt vilka produkter som enligt mig är bra. Men det får bli i något annat inlägg!