tisdag 14 augusti 2012

Mjölk eller inte mjölk

Jag läser rätt mycket böcker och bloggar om hälsa, kost, träning. Ofta har författarna helt olika åsikter vad gäller vissa saker. Det gäller att själv bilda sig en egen uppfattning om vad kroppen mår bra. Boken "Skinny Bitch" som jag läser skriver om mjölkprodukter:

"Mjölk är till för att få en nyfödd att växa. När ett barn är mellan  12 till 24 månader slutar den med bröstmjölk. Samma gäller för kor. Under 2 års tid växer de enormt av denna mjölk och det mättar kalvens 4 magar. Vi behöver inte bröstmjölk som vuxna, kalvar behöver inte deras mors mjölk heller som fullvuxna. Så varför dricker vi fortfarande mjölk? 

Vi människor är den enda arten som dricker mjölk som vuxna och vi är också den enda arten som dricker mjölk som inte ens hör till vår egen art. Vi kunde lika gärna dricka zebramjölk eller gorillamjölk till våra morgonflingor. Varför komjölk? Jo, det är en miljonindustri som det tjänas pengar på, det har ingenting med hälsa att göra. Med utomordentlig marknadsföring har vi lärt oss att mjölk är hälsosamt, något vi inte kan leva utan. Men faktum är att mjölkprodukter kopplats till hälsoproblem så som acne, anemi, fibromyalgi, dåligt immunförsvar, allergier, hjärtsjukdomar, autism, bröstcancer osv. "
(En kort översättning och sammanfattning av kapitlet "The Dairy Disaster")

Rätt så intressant tycker jag. Sen får man själv välja vad man tror på och inte. Det skadar ju inte att läsa på och studera på egen hand för att bilda en egen uppfattning. Rekommenderar boken "Skinny Bitch" av Rory Freedman och Kim Barnouin. Mycket intressant läsning för de som är intresserade av att äta "ren" och vegetarisk mat.