söndag 27 januari 2013

Svar på fråga - Mental träning


"Hej! Jag funderar lite på vad det är du gör på morgnarna för att ens mentala hälsa också ska må bra? Det är verkligen något jag borde göra, men jag vet inte riktigt hur jag ska börja.. Har mått psykiskt dåligt pga vissa orsaker och känner att jag vill må bra med mig själv igen, så skulle verkligen uppskatta alla hjälpmedel! Tack på förhand och för en underbar blogg"


Hejsan!
Att träna mentalt är något som alla borde göra! Som jag skrev i ett inlägg om detta för ett tag sedan:  Att träna mentalt är som att bygga en bra grund på ett hus. Att grunden är svajig kanske inte gör något ifall huset inte möts av någon stark vindpust eller andra påfrestningar. Men kommer det plötsligt en orkan kommer huset att falla ihop. Att tidigt i livet träna upp din mentala hälsa gör så att du klarar livets orkaner som du, ifall du inte mött dem ännu, helt säkert kommer att tampas med senare i livet. Var förberedd så står du stadigt.

Jag brukar göra på lite olika sätt på morgonen, beroende på vad jag känner för. Du kan t.ex göra något av dessa:

- Blunda och slappna av så mycket det går. Tänkt dej sedan igenom hela dagen som en film i ditt huvud. Tänk dej hur du åker iväg till jobb/skola med ett leende på läpparna för att du vet att dagen kommer bli bra, tänk dej hur du galant möter dagens utmaningar och hur det strålar av lycka och självförtroende om dej. Skapa precis den dag du önskar. Känn hur du blir alldeles ivrig och lycklig över dagen som komma skall. Öppna ögonen och le. Dagens kommer bli underbar!

- Skriv dagbok! Skriv ner precis alla tankar och känslor just nu. Alla små bekymmer och problem låter du flöda ut ur huvudet, ner till handen som skriver orden i dagboken. Nu behöver dina bekymmer inte längre ältas i ditt huvud. Du har det i tryggt förvar i dagboken och när du är redo att ta tag i problemen eller bekymren läser du igenom dagboken och försöker komma på lösningar, men det ska inte ältas hela dagen i huvudet. Avsluta med att skriva positiva saker, vad du gjort på sistone som du uppskattar, vad du är stolt över.

- Skriv upp något mål för dagen. Det kan vara enkla saker som att ägna mer tid åt dina vänner, vara uppmärksam i skolan, göra extra bra ifrån dej på jobbet eller att läsa en bok istället för att se på tv/sitta framför datorn.

- Tänk igenom alla saker du är tacksam för. Familj, vänner, bostad, den hälsosamma maten i kylskåpet, böckerna i bokhyllan, varma strumporna du har på fötterna.. listan kan göras lång. Att känna tacksamhet är ett av de bästa knepen för att höja livsglädjen och snart kommer de tacksamma tankarna dra till sig mer och mer liknande tankar och du kommer inse att livet är rätt bra ändå.

- Ställ dig framför spegeln och räkna upp minst fem saker som du är extra nöjd med på din kropp. Lägg endast märke till det du tycker om, inget negativt! Det negativa skapas endast i ditt hvuud, det är ingen annan som lägger märke till ett litet ärr, en ny finne eller något överloppskilo efter julen. Fokusera på det positiva! Du ÄR vacker!

- Ett mycket enkelt knep för att lösa många bekymmer är affrimationer. Detta är meningar som du upprepar om och om igen antingen tyst i ditt huvud eller genom att säga det högt. Välj en mening som passar dej just nu. Har du dåligt självförtroende, upprepa "Jag är stark och klarar allt", känner du dej allmänt olycklig säg t.ex "jag är tacksam över mitt underbara liv". Upprepa det du önskar men säg det som om det redan finns i livet just nu. Genast du har lite tid över senare på dagen också, ta fram den meningen och upprepa den om och om igen. Det kan vara när du sitter på bussen, promenerar till skolan osv. Och det gör inget om meningen inte för tillfället känns sann - den kommer bli det om du fortsätter att upprepa. Tankar har en sån otrolig förmåga att skapa din verklighet. Du har bara ett liv och i det finns endast utrymme för positiva tankar!

- Som jag skrev i ett tidigare inlägg är det väldigt viktigt att förlåta. Fundera om det är något någon gjort mot dej som trycker dej och som du ofta går runt och tänker på. Bestäm dej sen en gång för alla för att förlåta den personen. Att ständigt gå omkring med negativ energi p.g.a något som någon annan gjort mot dej är inte rättvist. Om du en gång för alla bestämmer dej att förlåta personen kommer du inte behöva älta det längre. 

Ha ett anteckningsblock som endast används för din mentala träning. I det kan du skriva ner dagens mål, vad du är tacksam över, vem du bestämt dej att förlåta eller andra peppande tankar. Ifall det är svårt i början att riktigt få ett grepp om den mentala träningen kan du också börja morgonen med att läsa böcker som du tror kan göra livet snäppet bättre för just dej och genast du läser en mening som berör dej och som du absolut inte vill glömma - skriv ner det snyggt i ditt anteckningblock. Ta fram anteckningblocket nu som då och läs de kloka meningarna för att bli påmind. Böcker jag rekommenderar starkt är:
- Pippi Power (mest för tjejer)
- Vem gråter vid din grav (älskar den boken!)
- Drömliv
- Lycka nu
Vem gråter vid din grav? : visdomsord från munken som sålde sin FerrariLycka nu : en praktisk guide i mindfulnessDrömliv : lycklig på riktigtPippi Power : 7 vägar till kvinnlig kraft

Stig upp tidigt på morgonen för att avlägga lite extra tid för din mentala träning. Det är något speciellt med just morgonen - den bestämmer hur resten av dagen kommer bli. Även om du är trött, även om du har någon lite jobbig utmaning att möta under dagen och även om du hellre skulle sova vidare, låt INTE negativa tankar få utrymme i ditt huvud. Upprepa endast positiva meningar och se fram emot din morgonstund. Snart kommer du på kvällarna när du lägger dej längta till den sköna stunden på morgonen och det kommer inte vara några problem att stiga upp.

Lycka till och hoppas mitt svar var till hjälp :)