fredag 23 mars 2012

Basövningar för benen

"Jag är helt ny i gymvärlden, sku du kunna visa några bra startövningar på gymmet, typ 5 st? Vilka maskiner är bäst att starta på vill stärka benen och rumpan och gärna förlora fettet på låren."


Det är alltid lite skrämmande de första gångerna på gymmet. Man vet inte riktigt hur maskinerna fungerar och även om man vet lite ditåt så är man ändå lite osäker om man utför övningarna helt korrekt. Kom ihåg att det alltid går att fråga gympersonalen om du är osäker på något. Se dig också omkring hur andra utför övningarna på maskinerna och prova sen själv, det är inte så svårt som det ser ut. Börja med lätta vikter så att du först och främst lär dig hur övningarna ska utföras.


Basövningar för benen:

Benpress: Lägg på de vikter du vill ha. Sätt dig ner och placera fötterna på plattan en bit ifrån varandra. Lossa spärren och böj knäna så att låren kommer så nära bröstkorgen som möjligt. Återgå till utgångsposition. 


Knäböj: Placera skivstången på trapezius. Greppa skivstången med ett bekvämt avstånd mellan händerna. Stå med fötterna parallella. Gå ner på huk och luta dig lätt framåt. Utför rörelsen kontrollerat och runda aldrig ryggraden. När låren är parallella med golvet sträcker du ut benen, och rätar upp överkroppen så att du går tillbaka till utgångsposition. Kan också göras utan skivstång om det är lite ovant med den i början.


Utfall: Kan göras med eller utan hantlar i händerna.  Ta ett stort steg framåt. Håll överkroppen så rak som möjligt. När låren på benet du just stigit fram med är i horisontalläge, återgå till utgångsposition. Ju större steg du tar, desto mer tränas rumpan. Ett mindre steg tränar framsidan av låret mera.


Benspark/Legextension: Sitt i maskinen, böj på knäna och placera vristerna under rullarna/rullen. Sträck ut benen så de blir parallella med golvet. Sänk ner igen. 


Sittande lårcurls (finns också liggande): Sitt i maskinen med raka ben. Placera vaderna på fotrullen och låren under den övre rullen. Håll i handtagen. Böj knäna och återgå sen till utgångsläge (raka ben).