måndag 13 september 2010

Den jobbiga vägen hem


Vägen hem

Det är söndag morgon och Robert och jag gör oss i ordning för hemresan. Klockan 20:00 skulle båten gå och vi borde vara där 19:00 för att åka på båten. Efter att ha räknat ut hur länge det tar och räknat in någon paus så tycker vi båda att start 13:00 borde vara lagom. Efter att vi ätit mat (fiskpinnar och potatismos) och Joni dykt upp börjar vi färden.

Problem 1: Bilen börjar mittiallt sakta men säkert att ge upp redan efter ca 15 min. Eftersom bensinmätaren inte fungerar måste vi kolla hur långt vi kört sen vi tankade sist. Jepp, bensinen börjar definitivt vara slut. Tankstation, nu, SNABBT!

Problem 2: Vår GPS leder oss till en återvändsgränd. Eftersom vägen är smal finns inte utrymme att backa med släpkärran vi har efter oss. Blir att kliva ur och haka löst kärran, backa och haka på igen. Klockan tickar, klockan tickar...

Vi hittar en bensinstation, tankar och kör vidare. Det har gått mycket tid åt detta men det borde vara lugnt. Med lite fart på så hinner vi hur bra som helst.

Problem 3: Tar en titt på biljetten för säkerthets skull. 19:30 står det. Tar en titt igen, funderar. Vänta nu, 19:30?? Vi har alltså tagit fel på tiden. Detta betyder att vi måste vara framme 18:30. Hejdå kisspauser och mat. Nu var det bara att köra full fart.


Inget kan stoppa denna chaufför.
Jag: Ja börjar va lite kissnödig

Robert: Hinner int. Men här har du en tom kvargburk

Vår GPS visar ankomsttid på 18:15. Med den livliga trafiken i Stockholm borde vi alltså hinna just och just. Robert kör i full fart och klarar trafiken galant. Vi närmar oss Stockholm och vi har lyckats ta in på tiden rejält. Ankomsttid nu visar 18:02. Halleluja!

Problem 4: TRAFIKSTOCKNING. Slipper varken framåt eller bakåt. Fast i en röra av bilar. Gas, broms, gas, broms. Så håller det på. Medan svärord efter svärord av Robert klingar i öronen ser vi hur GPS:en fyller i minuter till ankomsttiden. 18:32, 18:33, 18:34. Där satt vi fast. Nu var det BRÅTTOM.

Problem 5: Trafiken lättar. Gasen i botten! Men vad är det vi ser? Jo en lång kö av folkmassor som går över vägen framför oss även om det är rött. Det var alltså en fotbollsmatch som just har slutat och människorna verkar ha glömt trafikreglerna under matchens gång. Vi hade absolut ingen tid att förlora så vi körde genom folkmassan. Ingen blev dock skadad kan tilläggas.

Problem 6: En polis står på vägen, great. Det enda som fattades. Vi blir stoppad men han kommer inte och pratar med oss eller ger oss böter. Han släpper istället fram bussar med fotbollspelare. Där fick vi stå och vänta. Vi börjar ge upp hoppet. 15 minuter försenade nu.


Checklista för att någon som kört i över 5 timmar och börjar bli trött:
Ögon: Röda och uppspärrade CHECK!
Vänster hand: Hårt sluten om ratten CHECK!
Höger hand: En energidricka CHECK!
Läten: voi sat#n, h#lvete, s#tan CHECK!

Till sist lyckas vi komma fram till incheckningen. Inga bilar syns till så vi kommer absolut i sista minuten men vi klarade det! Vi var äntligen framme på båten, även om vi kommit flera minuter försent. Nu ska wc besökas, godis och billigt dricka shoppas och mat handlas.

Framme på båten funkar inte Visa-kortet. De sa att det var mycket sällan detta händer men nu råkade det hända. Ingen av oss hade kontanter. Där satt vi och såg människa efter människa handla billiga godsaker på båten utan att kunna köpa någonting.I fickorna hittade vi några småslantar till salta nötter och en smörgås. Det fick bli vår mat och så var det bara tack och hej med denna dag. Vilket äventyr alltså, vilket äventyr!