onsdag 14 augusti 2013

Planer på att tävla?Jag får ofta mail och kommentarer från människor som fått upp ögonen för att själv tävla. I detta inlägg vill jag  ta upp vad det är du isåfall ger dej in på och vad som enligt mej krävs för att tävla. För det finns inget värre än att se människor kämpa för något i flera, flera månader (kanske t.o.m år) vartefter de inser att det inte var något för dem och allt jobb varit i onödan. Ofta är det sen heller inte så lätt att bara gå tillbaka till sin vanliga livsstil som om inget hade hänt utan dendär känslan av att inte klarat av vad man satt upp för mål kan ge självförtroendet en rejäl törn. Så läs gärna igenom och fundera noga om detta verkligen är något för dej innan du beslutar dej:

Gör du det av rätt orsaker?
Jag älskar styrketräning och har styrketränat minst 6 år nu. Det är kärleken till träningen som gör att jag tävlar inom fitness. Om du inte från djupet av ditt hjärta älskar träning och att spendera timmar på gymmet näst intill varje dag utan det i det stora hela endast är resultatet på tävlingsdagen du är ute efter så rekommenderar jag inte att tävla. Du kommer helt ärligt inte att orka med det om du inte gillar träningen. 

Hur är det med ekonomin?
Det kommer gå åt flera 1000-lappar så en stadig ekonomi är ett måste.

Har du tid?
Kommer du ha tid att spendera 2 - 5 timmar på gymmet/i köket varje dag i ungefär ett år framåt? Det är inte bara styrketräningen utan också poseringsträning, matförberedelser osv. 

Har du vänner och familj som kommer att stötta dej?
Så otroligt viktigt att ha någon som stöttar och peppar. Förbered dej på att tacka nej till det mesta i matväg som bjuds på av föräldrar, släkt och vänner och att dra fram din egen matlåda istället. Och att stå emot alla "men en liten bit kan du väl ta?".

Är det verkligen sporten Fitness du är intresserad av?
Eller är det som tidigare nämnt bara slutresultatet du är ute efter? Har du varit och sett på tävlingar? Suttit och hejat på dina idoler från publiken? Studerat in dej på vilka olika team och tränare det finns? Att syrran och jag ska tävla bestämde vi för mer än ett år sen. Då hade vi innan det i flera års tid redan besökt massor av fitnesstävlingar, kände till namn,  hade våra idoler, var intresserade och hade kontakter inom sporten. 

Är du beredd på att ta kritik?
Det är en speciell sport och alla kommer inte att gilla det. Du kommer få höra kommentarer om att du är för fet/smal, muskulös/omuskulös  att det är okvinnligt med muskler eller annat från människor som inte gillar vad du gör. 

Hoppas denna guide var till hjälp för dej som funderat på detta! För många inser inte hur otroligt mycket jobb det kräver och hur mycket du kommer att behöva offra för detta. Så offra inte tid på något som du egentligen inte gillar bara för att under 3 minuter stå på scenen.

Men om du gör det av rätt orsaker - Go for it! Lycka till!