torsdag 29 augusti 2013

Träna upp hållningen med FUSTRA

Fick tidigare en fråga om hur man tränar upp sin hållning. Mitt bästa tips är att anställa en FUSTRA Personal Trainer! Lugna rörelser där fokusen ligger på just hållningen men även för dej som överlag vill träna upp kroppens muskler men inte gillar snabba aerobicpass med hopp och skutt och snabb koreografi eller att styrketräna med tunga vikter. Här är det lättare vikter/kroppsvikt/käpp man tränar med men med fokus i varenda rörelse. Har själv provat och förvånansvärt svettigt! FUSTRA-tränaren hänger med hela tiden och korrigerar minsta lilla fel i hållningen under tiden du tränar. 

Fustra-metoden

Fustra-metoden är en funktionell träningsmetod som används för att balansera kroppens muskulatur, utveckla kroppskontrollen, rätta till hållningen samt öka rörligheten. Träningsmetodens hörnstenar utgörs a: God hållning, korrekt andningsteknik, kontroll av bålmuskulaturen och korrekt tekniskt utförande av rörelser.
Nutidens människa tampas ofta med obalans i muskultauren till följd av att musklerna på framsidan av kroppen (minusmusklerna) är starkare än ryggsidans muskler (plusmusklerna). Då minusmusklerna styr de dagliga rörelserna åsamkas lederna, ryggraden och musklerna en felaktig belastning. På grund av detta lider de flesta människorna av nack- och ryggont i olika grad.
Fustra-metoden fokuserar på att stärka plusmusklerna och framförallt alltings mitt dvs. magmusklerna.
Majoriteten av människorna rör sin kropp utan att använda magmusklerna (som producerar ungefär hälften av kraften) i den dagliga aktiviteten. Detta ökar ytterligare obalansen mellan minus- och plusmusklerna, vilket i slutändan resulterar i en begränsad rörlighet i kroppen.
Om man ännu lägger till faktorer som dåliga kostvanor och stressig livsstil, får vi en bra bild av dagens människa vars kropp och själ båda är överansträngda.

Vad kan vi göra åt situationen?

Fustra-metodens utgångspunkt ligger i att öppna musklerna som begränsar en korrekt hållning. Efter detta börjar man förstärka plusmusklerna samtidigt som vi skapar ett "kraftcenter" av magmusklerna. Detta klarar vi av genom att förena cardio-träning, dynamisk stretching samt korrekt utförd styrketräning för plus- och magmusklerna med Fustra-metoden. Det är inte bara frågan om ett träningsprogram för personer som lider av nack- och ryggont, utan denna metod har även framgångsrikt använts för att balansera muskulaturen hos elitidrottare. Det är därför Fustra-metoden passar alla, oavsett ålder, gren eller mål.
FUSTRA finns på Lady Line Centrum.
Här finns kontaktuppgifter till deras FUSTRA-Personal Trainers:

Lena Lahti (LADY LINE CENTRUM)
FUSTRA Personal Trainer
050 343 4134
lena.lahti@ladyline.fi
Tiina Kolehmainen (LADY LINE CENTRUM)
FUSTRA Personal Trainer
040 532 2999
tiina.kolehmainen@ladyline.fi
Man kan också skicka mail om man har frågor eller ringa direkt till Lady Line på nummern 010 396 3200