söndag 11 april 2010

Styrketräning

Som kvinna kan du inte styrketräna, då kommer du bli biffig och stor och okvinnlig. Eller?
Det är många som gör den felaktiga tolkningen och ägnar sig därför bara åt kardio som spinning, löpning och annat. Nu tar vi en gång för alla död på denna myt.

Nu till sanningen: Du kommer INTE att se ut som ett muskelberg för att du tränar styrketräning. De kvinnor du ser som t.ex tävlar i fitness och bodybuilding har i princip ägnat all sin tid åt detta. De har ätit korrekt, jobbat otroligt hårt och vet exakt vad som krävs för att bygga muskler. Det är näst intill omöjligt för en kvinna att få muskler likt en man (inte ens männen brukar lyckas med att bygga de eftersträvade musklerna.)

Som Sid Knutsson (personlig tränare) skriver: "Den absoluta majoriteten av tjejer som gymmar kommer snarare att bli mindre eftersom muskler har högre densitet och därför tar mindre plats än fett. Forskning har visat att en kvinna kan lägga på sig 30% ren muskelmassa och fortfarande se smalare ut, må bättre och vara fastare än innan. En tjej som lägger på sig 30% muskler blir alltså mer vacker och feminin snarare än stor och klumpig."

Att ta ut sig allt vad man kan på ett spinningpass gör kanske att det känns som att kilona flyger iväg men denna typ av träning gör också kroppen väldigt hungrig så det är inte omöjligt att du efter träning får i dej de förlorade kalorierna genom tänket "nu har jag tränat flitigt så då kan jag äta vad jag vill". Det är förstås bra med variation så du kan bra träna lite kardio emellanåt men du bygger ingen snygg och tonad kropp enbart med sådan träning.

Styrketräning ger dej inte bara en snygg kropp: Du får också ökad ämnesomsättning, mår bra, orkar mer, blir starkare och minskar risken för benskörhet.

Ok, har vi detta på klart nu?