onsdag 4 april 2012

Svar på fråga - Yttorr hud"vad skulle du rekommendera för hudvårdsprodukter åt en acne blandhy som är yttorr? har du nån erfarenhet av dermalogica? jag har funderat på att köpa dermalogica men vilka produkter av det märket skulle passa mig? eller har du nåt tips på produkter så där överlag som är bra åt acnehy? "
Många som har acne eller fet hy tror att lösningen är att torka ut huden och använda starka alkoholer och ingen fuktighetscreme, men tvärtom behöver huden mild omvårdnad och återfuktande produkter. Har man torkat ut hudytan med alltför starka produkter och den blir torr kommer den ligga som ett skal - talget slipper inte ut och poren blir igentäppt vilket resulterar i finnar. När hudytan är torr känner också talgkörtlarna av detta och börjar producera ännu mera fett vilket blir till en ond cirkel - fettet slipper inte ut och hudytan förblir torr. 

En annan sak som kan täppa till porerna är om hudvårdsprodukterna innehåller mineralolja. Mineralolja ska inte förväxlas med mineraler - mineralolja är dött material som täpper till porerna och endast används i produkter för att den är billig. Dessa namn har mineraloljan: Paraffinum Liquidum, Mineral Oil, Petrolatum, Vaselinolja, White mineral oil, Liquid paraffin, E 905, Oleum pertrolen, Oleum vaselini. Undvik dessa!

Rengöring: För en yttorr hud skulle jag rekommendera en rengöring anpassad till normal hy. Att varje dag använda mycket uttorkande starka rengöringar som är till för fet hy kommer att torka ut huden. Om det behövs kan du några dagar i veckan använde en mer djuprengörande rengöring. Men kom ihåg att alltid återfukta efteråt.

Ansiktsvatten: Använd ett ansiktsvatten utan alkohol och som återställer hudens pH-värde efter ansiktstvätten.

Återfuktning: En lätt men mycket fuktgivande ansiktscreme/gel. Det är skillnad på fukt och fett: Undvik alltför feta produkter men välj de med mycket fukt. Under vintern kan du behöva en tjockare kräm. 

Börja alltså med att först se på hudytan: är den torr, ge massor av fukt. Aknen kan mycket väl bero på den torra hudytan så börja med att behandla detta och torka inte ut huden.

Eftersom jag inte använd dermalogica så mycket kan jag inte säga vilka produkter därifrån som skulle passa, men jag tror de brukar kunna ge bra resultat. Om du bor i Vasa kan du gå in på Ihohud och fråga.

Eftersom jag både till mig själv och på salongen använder Rosenserien kan jag föreslå några produkter därifrån. De innehåller ingen mineralolja, täpper inte till huden och har ingen alkohol som torkar ut. Dessa skulle jag rekommendera:

- Rengöringskrämen som är en skonsam vattenlöslig rengöring som effektivt tar bort smuts, damm, make up och döda hudceller.
- Rosenvattnet som är ett ansiktsvatten utan alkohol som tillför huden fukt, antioxidanter och återställer hudens pH-värde.
- Fuktgelen som ger mycket fukt och reglerar en hög talgkörtelproduktion. Innehåller också C-vitamin som gör att huden ser klarare och friskare ut. Ifall huden är mycket torr kan det behövas den lite mer fuktgivande krämen för normal-torr hud. 
- Jojobaoljan är en 100% ren jojobaolja som är lite av en dunderkur för de flesta. Den täpper inte till porerna utan har istället en balanserande effekt på fet hud samtidigt som den är mycket återfuktande till torra områden. Kan användas under nattkrämen eller istället för nattkräm. Föreslagsvis fuktgelen på morgon och jojobaoljan till kvällen. 
- Peelingen skrubbar bort döda hudceller på ytan så att porerna inte täpps till. Gör gärna detta en gång i veckan eller varannan vecka. Undvik att göra det för ofta. Om du har mycket akne, undvik helt för att inte skrubba upp och sprida runt bakterierna till hela ansiktet.
- Lermasken är också en stor favorit och passar mycket bra till en yttorr hud eftersom den innehåller så pass mycket aloe vera och fuktgivande ämnen att den inte torkar ut huden och är väldigt läkande. Innehåller också Lavendelolja som är lätt antiseptisk och ämnen som lugnar rodnader i huden. Använd MINST en gång i veckan, gärna fler.

Andra små tips är att alltid torka ansiktet med en ren handduk, aldrig röra i ansiktet med smutsiga händer, undvika att själv klämma finnar, ha rena lakan att sova i, tvätta sminkpenslarna ofta och använda mineralpuder istället för foundation.

Fråga gärna om det är något mer ni undrar