torsdag 10 maj 2012

Lär dig läsa produktens innehåll

Låt dig inte luras av fina reklamer och löften om ett naturligt innehåll om du inte läst produktens inci-lista. Många tillverkare försöker hänga med i trenden om naturliga produkter och lägger fina bilder på äpplen eller jordgubbar på flaskan även om innehållet är så syntetiskt det kan bli.  Och även om du inte är ute efter naturligare produkter finns det en del som du behöver veta när du läser produktens innehållsförteckning:


1. Har produkten många ingredienser? En kilometer lång innehållsförteckning är ofta ett dåligt tecken och där finns högst troligt mycket tillsatta ämnen som gör mer skada än nytta.


2. Ingredienserna deklareras i fallande ordning - det som står först finns det mest av


3. De ingredienser som ingår i mindre mängd än 1% får stå i vilken ordningsföljd som helst.  Ett exempel på varför detta kan vilseleda konsumenten: Vi säger att du köper kräm med oliv och grönt te och hittar dessa i mitten av inci-listan och tror att innehållet av dessa är ganska högt. Sanningen kan dock vara att de sista 10 ingredienserna i denna produkt innehåller mindre än 1% och tillverkaren får då placera dessa ämnen i vilken ordningsföljd som helst. Det är mycket möjligt att 0,001% av innehållet är oliv och grönt te.


4. Vissa företag har ansökt om tillstånd att hemlighålla vissa ingredienser. Detta ser man ifall det finns ett sjusiffrigt tal, t.ex 600355D.


5. Se om produkten innehåller mineralolja. Leta efter namn som petrolatum, paraffin, paraffinum liquidum och mineral oil. Dessa är inte hälsosamma för huden och kan täppa till porerna.


6. Står vatten högt upp på listan? Då finns det ganska mycket konserveringsmedel. Dessutom vill du väl inte lägga mycket pengar på något som till största delen består av vatten.


7. Parabener kan orsaka allergiska reaktioner och hudutslag hos användaren. Studier visar att parabener är hormonstörande och cancerogena. Exempel på parabener: Propylparaben,Butylparaben,Benzylparaben, Isopropylparaben,Isobutylparaben