torsdag 17 maj 2012

Djupare titt på Nivea Q10plus anti-wrinkle cream


Eftersom en läsare gärna ville veta mera om denna kräm har jag tagit mig en djupare titt på denna. Här följer en lista över de ämnen som den till största del innehåller. Det som är markerat med rött är ämnen som jag uppfattar som mindre hälsosamma, de med orange har vissa frågetecken och de med grönt är så som jag uppfattar det bra ämnen. De med svart har jag inga speciella synpunkter om (varken dåliga eller väldigt bra).


Aqua - Vatten. Lite synd att vatten kommer först vilket betyder att det behövs en del konserveringsmedel. Sen finns det bättre ämnen än vatten att späda ut produkterna med.( Rosenserien innehållet t.ex Aloe Vera istället)
Glycerin - mjukgörande och fuktighetsbevarande medel
 Cetearyl Alcohol Mjukgör och skyddar genom att stänga ute fukt och kyla och hindra fukt och värme från att avgå. Kan dock ge  överkänslighetsreaktioner och allergiska reaktioner (eksem).
 Ethylhexyl Salicylate - Skyddar huden mot UVB-strålar
Methylpropanediol - Lösningsmedel. Andra ingredienser tas lättare upp.
Butyrospermum Parkii Butter - Fuktgivande, reparerande, skyddar mot yttre påfrestningar. Påskyndar hudläkning och är bra för torr hud. OBS: Kan möjligen täppa till porerna på en fet hud.
Glyceryl Stearate - Emulgeringsmedel / konserveringsmedel. Ogiftigt. 
Butyl Methoxydibenzoylmethane - Skyddar mot solens skadliga strålar
C12-5 Alkyl Benzoate - Gör huden mjuk utan att kännas fet och tjock.Troligen ofarlig
Octocrylene - Skyddar mot UV-strålar. Visst frågetecken om det kan öka produktionen av fria radikaler (som ger cellskador)
Cera Microcristallina -Är ett vax som uppstår i samband med tillverkning av mineralolja. Ger troligtvis inget hälsosamt till huden  (kolla paraffinum Liquidum nedan).
Paraffinum Liquidum - Mineralolja. Täpper till porerna och stör hudens funktioner. Kan ge upphov till akne och tilltäppta porer. Innehåller inga näringsämnen.
Caprylic/Capric Triglyceride - Fettämne som mjukgör och skyddar. Kan dock ge kosmetikaakne.
Sodium Phenylbenzimidazole Sulfonate - Absorberar/oskadliggör UV-strålarna. 
Ubiquinone - Det är detta som kallas Q10. Kraftfull antioxidant som skyddar cellerna, mjuka upp linjeringar och gör att huden ser slätare ut.

Andra ämnen i produkten (i mindre mängd eftersom de står sist på listan):
Pimpinella Anisum Extract  Tocopheryl Acetate, PEG-40 Stearate, Chondrus Crispus, Carbomer (förtjockningsmedel), Dimethicone, Titanium Dioxide, Trimethoxycaprylylsilane, Trisodium EDTA, Ethylhexylglycerin, Phenoxyethanol, Methylparaben, Benzyl Alcohol, Limonene, Parfum

Sammanfattning: Eftersom jag inte provat den kan jag inte säga hur den fungerar "i verkliga livet". För att vara en billigare butiksprodukt tycker jag den har helt okej innehåll. Det typiska med antirynk-krämer är att de fokuserar mycket på att skydda mot solen, vilket är bra. En del ämnen skulle kunna irritera en riktigt känslig hud och jag skulle inte rekommendera denna om du har en tendens att få finnar och tilltäppta porer. För en torrare hud kan den fungera ganska bra. Tyvärr står det ju inte hur mycket av det aktiva ämnet Q10 den innehåller men förhoppningsvis i tillräcklig mängd för att ge resultat.

Källor: Shenet.se, Boken "No more dirty looks",  cosmeticsinfo.org