torsdag 3 maj 2012

Solregler


Solen börjar titta fram och snart är det dags att slippa den vinterbleka huden. Någon kanske redan hunnit slänga på sig bikinin och solat en stund? Det finns mycket gott med solen och visst känner man sig fräsch med lite färg. Tyvärr finns det en del negativa sidor också så en liten uppfräschning om vilka "regler" som gäller i solen kommer väl till pass. 


Största orsaken till att huden åldras är solen! Solen sägs faktiskt få din hud att åldras med tjugo år.  Många kanske rycker på axlarna när det pratas om en ökad risk för cancer: "Allt verkar ju ge cancer idag, man kan ju inte lyssna på allt" har jag hört många gånger. Men kanske bryr sig fler när de dessutom får veta att det intensiva solandet utan solskydd som ung kan göra att du när du är 30 år ser ut att vara närmare 50. Är det värt det? 


Men egentligen borde ju den ökade cancer-risken faktiskt vara orsak nog att leta fram solskyddskrämen!


Sola säkert: 
- Börja med korta stunder.  Börja t.ex med en halvtimme första dagen, en timme andra dagen osv. Sola dock aldrig mer än 4 timmar per dag. Detta minskar risken för att du bränner huden och dina hudceller skadas.


- Förstå dig på SPF: den talar om hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig. Ifall du vanligtvis skulle bränna dig efter 10 minuter utan solskydd kan du med SPF 15 vara 15 gånger längre. Alltså 150 minuter. Efter denna tid har gått är det dags att sluta sola. Att smörja sig med SPF 8 och sen vara en heldag på stranden kommer alltså inte ge tillräckligt skydd. 


- Se till så ditt solskydd skyddar mot både UVA och UVB


- Unvik solen mellan 11 och 15 då solen är som starkast.


- Omkring 85% av solen strålar går genom vatten så att vara i vattnet ger dig inte skydd mot solen.


- Smörj in solskyddskrämen 30 min före du skall gå ut


Och om du fuskat och råkat bränna dig?
Smörj in dig med återfuktande kräm, speciellt bra om den innehåller Aloe Vera som är läkande och lugnande. Applicera sen minst SPF 30 på området nästa gång du går ut.


Jag själv skulle aldrig lägga mig i solen utan solkräm och ärligt talat fuskar jag hellre fram en bränna med b-u-s produkter eftersom jag vet att jag skulle behöva ligga flera timmar per dag i solen för att uppnå en riktigt fin färg. 


 Sola med måtta, fuska lite med en bra b-u-s om du vill bli riktigt brun och kom ihåg att smörja in dig med solskyddsfaktor när du är i solen.