söndag 20 maj 2012

Acneärr


Acneärr är precis som vanliga ärr: Ärrvävnad ersätter den normala vävnaden efter en skada. Med tiden brukar ärret mogna och inte synas lika mycket, dock försvinner det ofta inte helt. Under "mognadsfasen" finns en rodnad och denna fas kan vara mellan några veckor upp till t.o.m år. Ifall du mest stör dig på den röda färgen kan du alltid trösta dig med att den faktiskt brukar fösvinna, även om det tar sin tid. 


Efter acne kan det också uppstå gropar som är lite svårare att få bort. Jag har själv upplevt att de blivit mindre med tiden men helt och hållet försvinner de tyvärr inte. Det finns dock en del behandlingar som gör acneärr mindre synliga. Jag kommer här att ta upp alla behandlingar jag kan komma på men eftersom jag inte utför dessa behandlingar själv kan jag inte säga vilka som är mest effektiva. Om acneärr är något du lider mycket av och tror att någon av dessa behandlingar passar dej rekommenderar jag att surfa runt och läsa t.ex i forum vad andra tyckt om behandlingen samt höra dig för till salongen/kliniken som utför behandlingen och ställa frågor.


BEHANDLINGAR
Fractionallaser - Laserljuset åstadkommer en nybildning av hud genom att den gör små mikroskopiska punkter där det nybildas hud som inte är ärrig. Behandlingen känns som varma stick i huden och det hettar till i huden men de flesta upplever ingen smärta. Du kan fjälla eller "ömsa skinn" ett par dagar vilket beror på att ny hud bildas som stöter bort den gamla.

Thermage -  Ansiktet markeras med ett rutmönster. I varje ruta sätts en puls med ett speciellt handstycke. Först kommer en kylpuls, sedan själva värmepulsen. Detta hettar upp bindväven, kollagenet stramas upp och dras samman. Ger uppstramning av huden så att ärren slätas ut.

IPL-behandling - Detta främst till acne som lämnat rodnad efter sig. En kall gel läggs på huden och som sedan belyses med infrarött ljus. Detta ljus når djupare ner i huden och tar bort rodnader. 

Restylande - Om ärren främst är en nedsänkning (grop) i huden sprutas denna in i huden och "lyfter upp" groparna

Kemisk peeling vid ytliga ärr

AHA-krämer (retinoid acid, A-vitaminsyra) bleker rodnaden

Fillern Juvéderm Hydrate - Innehåller hyaluronsyra (som vi också har naturligt i huden) som injiceras under huden och lägger sig som ett återfuktande jämnt nät. Kan med fördel användas i kombination med AHA-syra och glykolsyra för att hålla huden ren på djupet.

Dermaroller - En hudroller bestående av mikronålar som rullas över huden. 

Dermabrasio - Hudslipning där ett mekaniskt verktyg slipar bort en del av huden. Kroppen kommer därefter att nybilda den förlorade vävnaden.  Förhållandevis riskabel behandling och rekommenderas bara för mycket uttalade ärr. Mildare är kemisk peeling och micro-dermabrasio

Mikro-dermabrasion - För behandling av ärrbildning, acne, hudbristningar, solskadad och åldrad hud. Ett munstycke först över hudytan och skapar ett vakuum samtidigt som aluminiumkristaller blåses ut och varsamt slipar huden.

Krämen Cicatrix - Främjar läkningen av ärr och resultatet är finare och mindre framträdande ärr. Bäst resultat om behandlingen börjas i ett tidigt stadie av läkandet. Viktigt att ärren är röda och aktiva när du börjar behandla med cicatrix för att få önskat resultat.

De flesta av behanlingarna är rätt så dyra och ger inte alltid utlovade resultat så fundera på om det är värt det. Det går alltid att sminka över på detta vis:
- Om ärret är nedsänkt, välj en concealer i fastare form (ofta i en burk) som är ett steg ljusare än din hudton. Använd en smal syntetisk pensel till att fylla i ärret utan att gå över kanterna.
- Om ärret är upphöjt, välj en concealer i samma färg som huden och klappa in med ett finger. 
Vänta några minuter och fäst concealern med ett puder (tryck försikigt på pudret. Undvik att gnugga och gnida)