fredag 4 oktober 2013

Dagens "Feel-good" uppgift


Tänk dej att du sitter och pratar med en god vän till dej. Plötsligt säger du åt henne/honom att denne är ful, tjock, inte klarar av det ena och det andra, har ful färg på håret, är feg, går konstigt och att ingen gillar henne. Din vän skulle helt säkert bli mycket sårad och ledsen. Så behandlar man ju inte andra människor!

Men varför behandlar vi oss själva ofta på det viset? I vårt huvud pågår ständigt tankar och konversationer med oss själva och inte konstigt att vi blir deprimerade och tappar självförtroendet när vi kniper oss om magen och suckar över att det finns lite extra fett där eller tänker tankar om oss själva som vi aldrig ens skulle säga till vår värsta fiende.

Första steget är att bli medveten om hur du tänker. Ofta är de negativa tankarna om oss själva så vanliga att vi inte ens reagerar på dem. Suckar du missnöjt när du ser dej i spegeln? Ältar du saker du tycker du borde gjort bättre? Försök byta ut de negativa tankarna mot positiva! Vi kan inte tänka flera tankar samtidigt så om du låter positiva tankar snurra i huvudet kommer de negativa inte ha plats. Det är jobbigt i början om man i åratal blivit van att tänka negativa tankar om sig själv, man behöver anstränga sig lite. Positiva tankar kommer dock dra till sig ännu mera positiva tankar och du kommer fyllas med nytt självförtroende och ny livsglädje.

När du ser dej i spegeln nästa gång: Fundera på allt vackert du ser. Visst är ögonens färg rätt fin och rumpan inte alls så pjåkig som vi tidigare intalat oss själva? Och några gropar på låren stör inte, vi kan vara tacksamma för våra starka ben som tar oss framåt istället! 

Du är den viktigaste personen i ditt liv, din bästa vän, så var snäll mot dej själv! Beröm dej själv idag och låt endast de renaste och snällaste tankarna ha utrymme i ditt huvud!