torsdag 7 juni 2012

Det viktiga vattnet

Eftersom en läsare gärna ville jag skulle berätta mera om vatten hade jag tänkt skriva ett inlägg om det.  Märkte dock att jag redan skrivit om just vatten lite tidigare så vi kör en repris på det inlägget istället:Hälsa: Vatten hjälper kroppen att absorbera  näringsämnen från maten. Ifall du dricker för lite vatten kommer inte vitaminerna och mineralerna upptas maximalt och gifter avlägsnas inte lika effektivt. Vatten är också viktigt för att smörja lederna, för matsmältningen - ja, för nästan alla kroppsfunktioner.


Viktnedgång: Ofta blandar vi ihop hunger och törst och tar något att äta istället för att dricka ett glas vatten. Då får du i dig onödiga kalorier som du inte behöver. Forskning visar att i 75% av gångerna som vi känner stark hunger i själva verket är törst.


En studie visar också att du kan öka din energiförbrukning med 30% genom att dricka 5 dl kallt vatten efter varje måltid. Att dricka tillräckligt med vatten gör också att magen verkar plattare eftersom vätskeansamlingar som ofta orsakar svälld mage försvinner.


Pigg och full av energi:  När du dricker vatten fräschar du upp både kroppen och sinnet. Du kommer både känna dig och se piggare ut.


Vacker hud:  Om du inte dricker tillräckligt mycket vatten börjar din kropp ta vatten från mindre viktiga delar av kroppen för att ge det till de viktigare organen. Huden är alltså det första stället som blir bestulen på vatten och blir torr och mister sin lyster. Vatten kan också hjälpa att reducera svullen hud under ögonen eftersom saltmängden minskar.


Hur mycket vatten?  Experter rekommenderar 1,5 till 2 liter vatten om dagen. Om du tränar ska du ännu till dricka 2,5 dl vatten per 15 minuters träning.