onsdag 6 juni 2012

Duschguide

En läsare frågade efter en duschguide, här kommer den:

Idag är vi väldigt kroppsmedvetna och hygieniska av oss. Vi duschar, skrubbar, gnider och smörjer. Allt för att vi ska dofta gott och vara rena.  Tyvärr går det nästan till överdrift - istället för att sköta om oss själva som vi tror att vi gör så kan överhygien orsaka hudbesvär. T.ex  atopiskt eksem förvärras av för flitigt användande av tvål och vatten.  Vi borde bli mer rädda om kroppens egna hudfetter. De finns ju till av en orsak!


Så hur ofta är det lämpligt att duscha?
Det är faktiskt så att så lite som 3-4 gånger per vecka skulle räcka för de flesta. De flesta av oss är vana vid att duscha varje dag eller t.o.m flera gånger per dag men det handlar bara om allmänna normer idag att alltid dofta gott, det finns inget positivt för hälsan att duscha så ofta. För oss som tränar nästan varje dag känns det ju ganska självklart att duscha efter träningspasset men det man kan göra för att inte torka ut huden alltför mycket är att endast tvåla in sig på de delar av kroppen det verkligen behövs, resten av kroppen blir tillräckligt rena av bara vatten. Ifall du dessutom vet att du ska träna så skippa morgonduschen och duscha dig efter träningspasset istället. Försök att åtminstone inte duscha mer än en gång om dagen.

Hur varmt och hur länge?
Ifall du duschar riktigt varmt och länge tar du bort hudens egna hudfetter och får en torr hud som resultat (något som bl.a kan leda till eksem). Duscha alltså inte för varmt. Att duscha i kroppen egna temperatur,runt 37-38 grader är lagom. Försök att inte duscha mera än några minuter för att förhindra uttorkning av huden och avsluta gärna med kallt vatten som stänger porerna.

Morgon eller kväll?
Detta är väldigt individuellt. En del tycker att de inte vaknar ordentligt utan morgonduschen medan andra inte skulle kunna tänka sig att gå och sova utan att ha duschat av sig dagens "smuts". Försök dock som sagt att skippa morgon/kvällsduschen om du ändå duschat efter träningen. Det räcker med en gång om dagen. 

Vilken duschtvål?
Använd milda duschtvålar som är speciellt anpassat för kroppen. Se på förpackningen så att de också har fuktgivande egenskaper. Om du har väldigt torr och känslig hud, undvik tvålar med ämnet Sodium laurel sulfate. Överväg också om du verkligen behöver tvåla in hela kroppen varje gång du duschar eller om det räcker med vissa kroppsdelar medan vatten sköljer bort smuts från resten av kroppen. Tvål är nämligen uttorkande för huden.

Tips: Dermosil Crémetvål
"Crèmetvålen är sammansatt för att bibehålla balansen mellan fett och fukt i huden. Tvålen tillför din hud just så mycket fett att den inte torkar ut. Du kan tvätta dig så ofta du vill - ansikte, händer, kropp -  och huden behåller ändå sin naturliga fett- och fukthalt."
Crèmetvål 500 ml
Tips: Rosenseriens Vegetabiliska tvål
"Mild tvål/duschkräm baserad på naturliga vegetabiliska oljor och extrakter. Kan användas på den mest känsliga hud. Har hög återfuktningseffekt och löddrar även i saltvatten.  "
Rosenseriens vegetabilisk tvål
Smörj in dig efteråt
Rosenserien kroppsoljaEfter duschen har antagligen en hel del av kroppens egna fetter försvunnit. Då är det en god ide att tillföra fett och fukt för att huden inte ska torka ut. 

Jag gillar speciellt kroppsoljor så som Rosenseriens Kroppsolja med havtorn:

"En mycket lyxig ansikts- och kroppsolja med havtorn. Rik på naturliga vitaminer och omättade fettsyror. Havtorn innehåller både omega 3, 6, 7 och 9. Oljan absorberas lätt och lämnar huden sammetslen och väldoftande av rosor. Hjälper huden att bygga upp ett naturligt skydd."

Ju äldre vi blir desto mer sällan borde vi duscha. Detta p.g.a att huden blir sämre på att producera hudfetter så huden blir torrare.

Håret:
Många har en vana att tvätta håret alltför ofta. Detta gör mera skada en nytta och torkar ut och sliter på håret.  Många tvättar håret varje dag medan frisörerna rekommenderar två gånger per vecka. Beror ju förstås på hur ofta man tränar och svettas men försök ändå att inte tvätta håret alltför ofta. Det går att skölja igenom det med lite balsam bara för att friska upp.

Många schampon idag innehåller ämnen som tar bort allt av hårets egna naturliga fetter och oljor. Används därför gärna ett så naturligt schampo som möjligt. Börja med varmt vatten för att öppna upp fjällskikten när du använder schampo och balsam men avsluta med kallt för att stänga dem igen och på så vis få ett glansigare hår.