söndag 10 juni 2012

Mary kay


Eftersom jag ofta får frågor om just Mary Kay och lite nu som då kunder som säger de använder det tyckte jag det var på tiden att jag kollade igenom vad de egentligen är för något.  Här nedan har jag valt två produkter ur serien och listat de första ingredienserna alltså de som produkten mest innehåller:


Enriched Moisturizer
Fuktighetsgivande kräm för torr hud. Förhindrar uttorkning och gör huden mjuk och smidig.
Water - Vatten
C12-15 Alkyl Ethylhexanoate - Emulgator
Propylene Glycol Diethylhexanoate - Återfuktar. 
Cetearyl Ethylhexanoate - Återfuktar och gör att huden ser mjuk och slät ut. 
Stearic AcidTas inte upp av huden men mjukgör och framför allt skyddar genom att hålla inne fukt. Det ger en fet och vaxartad känsla på huden och också lite skimmer och glans. Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå knottriga utslag i ansiktet), som går bort då man slutar använda det. Överkänslighet är ovanligt men allergi förekommer.
Dimethicone - Mjukgör, återfuktar, förhindrar uttorkning. En del kan vara känsliga mot detta ämnen så det kan ge irritationer, kliande och brännande känsla på huden. Ifall huden istället för att bli återfuktad blir torrare kan det var så att du inte tål ämnet. 
Glycereth-26 - emulgeringsmedel, förtjockningmedel
Butylene Glycol - lösningsmedel. Hjälper huden att bevara fukt
Glyceryl Stearate - stabiliseringmedel, fuktighetsbevarande. Kan vara milt hudirriterande.


Andra ämnen i produkten: Peg-100 Stearate, Glycerin, Triethanolamine, Phenoxyethanol, Cetyl Alcohol, Carbomer, Imidazolidinyl Urea, Methylparaben, Disodium Edta, Glyceryl Polyacrylate, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben.Balancing Moisturizer

För normal till blandhud. 

Water - Vatten
Mineral Oil Mineralolja. Täpper till porerna och stör hudens funktioner. Kan ge upphov till akne och tilltäppta porer. Innehåller inga näringsämnen
Propylene GlycolStänger in fukten i huden och och hjälper andra ämnen att tas upp av huden. Sägs dock kunna bidra till acne
Stearic Acid Tas inte upp av huden men mjukgör och framför allt skyddar genom att hålla inne fukt. Det ger en fet och vaxartad känsla på huden och också lite skimmer och glans. Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå knottriga utslag i ansiktet), som går bort då man slutar använda det. Överkänslighet är ovanligt men allergi förekommer.
Propylene Glycol Dioctanoate - Återfuktare
Caprylic/Capric Triglyceride Fettämne som mjukgör och skyddar. Kan dock ge kosmetikaakne.
Glyceryl StearateEmulgeringsmedel / konserveringsmedel. Ogiftigt. 


Andra ämnen i produkten: Octyl Hydroxy- Stearate, Avocado Oil, Dimethi- Cone, Triethanolamine, Laureth-23, Trimethylsiloxysilicate, Carbomer, 941, Methylparaben, Imidazolidinyl Urea, Disodium Edta.


Camilla tycker: För det första är jag alltid lite tveksam till produkter som mest innehåller vatten (= utspädda och dessutom behövs mycket konserveringmedel för att produkten inte ska bli dålig). Tyvärr är det många krämer idag som innehåller mycket vatten. Sen innehåller produkterna många ingredienser vilket överlag är ett dåligt tecken - ju mindre ingredienser desto säkrare (och bättre enligt mej). Efter lite surfande runt på nätet har jag läst att en del får irriterad hud av produkterna vilket verkar stämma rätt bra med innehållet då en del ingredienser kan irritera en känslig hud. Har du inte känslig hud kan säkert produkterna passa bra. Den som vill undvika parabener bör inte använda Mary Kay eftersom de innehåller rätt mycket av dessa. Parabener används som konserveringsmedel. De har i studier visat sig kunna vara hormonstörande och ge allergiska reaktioner. Enriched Moisturizer innehåller mera parabener än Balancing Moisturizer. Det står att båda produkterna är kliniskt testade mot irritationer och allergier. Att det så vackert står "clinically tested" på burken är inget jag fäster större vikt på eftersom dessa ord pryder nästan varje produkt idag och kan vara så enkelt som att den är provad på en person och hon fick ingen irritation. Vilket inte behöver betyda att ingen annan kommer få någon reaktion av den.


Fungerar den på ickekänslig, ickeacnehud? Troligtvis! Men du med känslig hud eller hud som lätt får finnar och orenheter kanske kan uppleva att produkterna inte passar dej. 

Någon som provat Mary kay? Har de fungerat bra/dåligt på er hud?(Inlägg på kommande: En närmare titt på oriflame)


Källor: http://www.wisegeek.com/, shenet.se, cosmeticsinfo.org, Boken "No more dirty looks"