torsdag 14 juni 2012

Hudvård enligt ålder

Masl07_not_using_sunscreen_large


20 år - Tonårsacnen borde småningom börja avta och om man bortser från att det ännu kan dyka upp några finnar så brukar huden vara i sitt bästa skick just nu. Den är forfarande rik på kollagen vilket gör att huden är fast och elastisk.
Att tänka på: Tvätta ansiktet morgon och kväll (speciellt kväll är viktigast) för att få bort överloppsfett och smuts. Använd solskydd varje dag du är ute för att motverka för tidigt åldrande av huden och solskador som kan dyka upp senare i livet.


30 år - De första tecknen på solskador börjar dyka upp - nya fräknar, pigmentfläckar, fina linjer runt ögonen. Kollagenproduktionen går långsammare vilket gör att huden småningom tappar sin fasthet en aning.
Att tänka på: Att träna och hålla dig hälsosam  hjälper huden att bevara sin fasthet. De så kallade "jojo-dieterna" där man ständigt går upp och ner i vikt gör så att huden tappar sin elastisitet. Nu är det hög tid att på allvar tänka på återfukting både på in-och utsidan. Drick mycket vatten och smörj in dej ordentligt. Om du inte ännu skaffat en ögonkräm, gör det! Runt ögonen kommer de första ålderstecknena vilket motverkas med noggrann vård av det området.


40 år- Nu syns det ganska tydligt hur du tidigare levt. Yttre påfrestningar (sol, vind, kyla osv) i tonåren, 20-års åldern och 30 års åldern kommer fram som mera linjer, ytliga blodkärl och pigmentfläckar. Huden är inte lika elastisk längre pga den långsammare kollagenproduktionen.
Att tänka på : Rökning ger mer rynkor så om du ännu inte fimpat tobaken, gör det nu! Gå regelbundet på ansiktsbehandlingar  och överväg om du vill göra mera effektiva behandlingar som kemisk peeling, microdermabrasion, laserbehandling osv. Se så din fuktighetscreme är anpassad till din hud och gärna har effekt på rynkor.


50 år - Vid denna ålder upptäcker du ofta att torr hud blir ännu torrare eller att fet hud blir ännu fetare. 
Att tänka på: Använd rika, krämiga, närande fuktighetskrämer om huden är torr eller byt till en fettfri variant om du fått fetare hud och kanske t.o.m finnar. Var i denna ålder (och tidigare i livet också)extra noga med att kolla dina födelsemärken så att de inte blivit större eller ändrat form.