onsdag 6 juni 2012

Svar på fråga - Rosacea

Fråga: Tack för en superbra blogg och grym inspiration :) Tänkte ställa en fråga till dig eftersom att du verkar väldigt kunnig. Min kille har väldigt torr och känslig hud, främst i ansiktet men också i hårbottnen. Eftersom att han har astma har vi bara parfymfria, allergivänliga tvättmedel och dylikt men ändå är hans hy flagnande och rödprickig, lite knottrig typ, i pannan och på kinderna. Jag funderade ifall det kanske kan vara rosacea..? Tänkte fråga ifall du har tips på riktigt bra hudvårdsprodukter eller behandlingar som kunde lugna rodnaden och torrheten? Just nu har han rengöring, fuktkräm och after shave från Bulldog. Hans hud ser ut ungefär så här http://www.neopax.com/Artemis/rosacea/rosacea.jpg men dessutom lite finnar främst runt munnen (rakfinnar?)


Svar: Hejsan! Det är svårt för mig att svara på exakt vad det är då jag inte vet exakt hur huden ser ut. Ifall det är något han lider mycket av vore en ide att gå till en hudläkare för att få rätt diagnos så att inte huden felbehandlas och förvärras.


Det finns ju möjligheten att det är rosacea. Detta ger ofta acneliknande utslag men det som skiljer den från acne är att huden uppvisar en generell rodnad och områden med vidgade röda blodkärl. Rosacea drabbar också endast ansiktet medan acne kan förekomma på andra delar av kroppen. Vanligaste områdena som drabbas av rosacea är kinderna, kring näsan, i pannan och på hakan. Ger ofta torr och känslig hud.


Det är oklart varför rosacea uppstår. Det som sker är att blodkärlen blir överkänsliga mot yttre och inre faktorer. Cirkulationen ökar och bidrar till inflammation.


Dessa faktorer kan öka besvären:
- Kortisonkrämer
- Hård träning
- Stress
- Faktorer som vidgar blodkärlen t.ex stark mat. snabba temperaturväxlingar, bastu, solljus, varma drycker och alkohol.
- Uttorkande produkter
- Titta också efter så att inte hudvårdsprodukterna som används innehåller mineralolja (Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil, Liquid paraffin)


Det är viktigt att klargöra om det är rosacea eller acne eftersom en del acnemedel förvärrar rosacean.


Behandling:
- Retinoidkräm
- Inflammation kan minskas med antibiotikakräm
- Det finns också medicin i tablettform att äta t.ex Tetracyclin, Roacutan
- IPL-behandling och laserbehandling kan minska de röda synliga kärlen och rodnaden. Ofta krävs några behandlingar för att  se resultat.


Eftersom rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom är det viktigt med antiinflammatorisk kost.  Fettsyror som omega-3, omega-6 och omgea-9 kan ha positiv effekt. Rosacea-patienter kan också ha subklinisk brist på zink som korrigeras med antioxidantkomplex som innehåller zink, selen och vitaminer.


Serien Bulldog har jag faktiskt inte hört om tidigare men det lilla jag läste om det nu verkar rätt bra. Roligt att det finns en naturligare hudvårdsserie för män också! 


Det viktiga är att rengöringen är mild. Det kan också vara frestande att använda peeling för att skrubba bort döda hudceller men det rekommenderas inte på rosacea-hud som ofta är känslig och man måste vara mycket varsam med huden. Eftersom jag själv använder Rosenserien (helt naturliga och svanenmärkta produkter) är det de jag har mest erfarenhet av så ur den serien skulle jag rekommendera lermasken 1-2 gånger i veckan som lugnar och rengör utan att torka ut (innehåller mycket aloe vera som har läkande effekt på huden). Sen skulle Rosenseriens jojoba-olja passa mycket bra eftersom denna ger massor av fukt till torr hud utan att täppa tillporerna. Den balanserar också talgproduktionen och är bra också för acne. Det är 100 % jojobaolja så inga tillsatser eller annat som kan irritera och ingen doft/parfym tillsatt. 


Rosacea kan komma i cykler och förbättras under perioder. Det är viktigt att söka hjälp eftersom tillståndet kan förvärras med tiden. Receptbelagda preparat fungerar också bäst vilket fås av läkare.


Hoppas mitt svar var till hjälp :-)