fredag 8 juni 2012

Svar på fråga - Insjunkna ögon med mörkhet under

Fråga: har du nåt tips vad man skall göra åt insjunkna ögon/skugga under ögonen? jag ser alltid så himla trött ut, speciellt på foton syns det extra bra. jag har försökt med olika ögonkrämer och concealer men inget verkar hjälpa. jag vill ju vara lika slät och vacker som andra 22åringar o inte se ut som att jag inte sovit på 3 år. har du nåt tips på några superprodukter eller vad som helst som kan hjälpa?


Svar: Huden under ögonen är mycket tunn så ofta beror mörkheten under ögonen på att blodkärlen syns igenom. Jag antar att du med insjunkna ögon menar att de ligger ganska djupt, alltså "långt in". 


Om vi börjar med hur du får ögonen att lyftas fram:


- Ögonbrynen är mycket viktiga och kan om de är rätt formade genast öppna upp ögat och ge ett litet "ögonlyft".  Plocka bort underifrån alla småhår som kan tynga ner. Försök också att inte måla brynen alltför mörka.


- Börja med att applicera en ljus ögonskugga på hela ögonlocket för att ta fram ögonen mera. Använd sen en mellanmörk skugga just ovanför globlinjen och skugga försiktigt uppåt över brynbenet. Applicera till sist en mörk skugga i yttre ögonvrå (gå inte för långt in på ögonlocket som ska hållas ganska ljust) och sudda uppåt/utåt så den mjukas upp med den mellanmörka färgen över brynbenet. Använd också den mörkare färgen under den yttre delen av undre franslinjen. Se bild:

(Bild ur boken Makeup Makeovers av Robert Jones)

 Denna sminkteknik gör så att ögonen kommer fram genom att ögonlocken hålls ljusa (ljust framhäver) och allt annat trycks lite bakåt (mörkt). Använd inte mörkt på ögonlocken eftersom detta förminskar ögonen. Här nedan är ännu en bild (lite suddig tyvärr) som visar hur sminkningen ser ut:

(Bild ur boken make-up Artistry av Julia Conway)

- När du applicerar maskara, tänk på att lägga mest i yttre ögonvrå för att få ett lyft.


Då kommer vi till hur du får bukt med mörkheten under ögonen:


Du har säkert redan hört att för lite med sömn kan orsaka påsar och mörkhet under ögonen samt att det är viktigt att dricka mycket vatten, undvika alkohol och rökning.


 Tyvärr har jag svårt att tro på mirakelkrämer när det gäller mörkhet under ögonen men ämnen som jag i teorin vet skulle kunna ha viss effekt på detta problem är retinol (gör huden tjockare så att den inte är lika genomskinlig), hydroquinone (som bleker huden) och vitamin K (hjälper att reducera de ytliga blodkärlen). Har tyvärr inte testat dessa krämer själv men går ju att prova.


Exempel på ögoncreme med retinol - Dermalogica age reversal eye complex
  AGE Smart - Age Reversal Eye Complex - Ögoncreme - <br>Alltid Fraktfritt

Vichy Lift Activ Retinol Ha Eyes


Ögoncreme med Hydroquinone  - Murad Lighten and Brighten Eye Treatment


product imageÖgoncreme med K-vitamin - Murad Essential-C Eye Cream. (Innehåller också retinol)


   Smink är det effektivaste sättet att dölja mörka ringar:


Applicera en concealer som är 1-2 steg ljusare än din foundation. En alltför ljus concealer gör att området bara ser grått och askigt ut. Var noga med att endast applicera där huden är mörk! Ifall mörkheten går mot lilabrun, använd en gul concealer. Ifall mörkheten är mera blåaktig passar en concealer med mera orange/rosa i. Kom också ihåg att lägga i inre ögonvrå som ofta är mörkast.


Make Up Stores Easy Cover Blue innehåller orange pigment för att ta bort blåhet under ögonen:

Make up Stores Cover All - Blue är ännu mera täckande än easy Cover